Sateenkaariavioliitot edelleenkin tulen arka aihe

Reilu viikko sitten Yle uutisoi papista Kai Sadinmaasta, joka vihki keväällä Helsingissä 1.3.2017 sateenkaariparin ja on nyt saanut rangaistukseksi vakavan moitteen. Kyseessä on siis ensimmäinen sateenkaariparin vihkiminen Suomessa. Sadinmaan mukaan hänelle oli heti selvää, että hän tulisi vihkimään sateenkaaripareja. Sadinmaa myös toteaa todella osuvasti sateenkaariparien vihkimisestä: ” Mikä oikeus meillä on kirkkona ja pappeina kieltää siunaus niiltä ihmisiltä, jotka haluavat sitoutua keskenään ja vahvistaa rakkauttaan kaikilla mahdollisilla tavoilla?” (Yle uutiset, Johan Jaakkola 11.03.2017.)

Sadinmaa myös pohtii sitä, tullaanko vielä joskus Suomen kirkossa hyväksymään samaa sukupuolta olevien vihkiminen avioliittoon: ” Joidenkin tulkintojen ja käsitysten mukaan nykyinen kirkkolaki jo oikeastaan sallii samaa sukupuolta olevien vihkimisen, eikä asiasta tarvitsisi tehdä erillistä päätöstä. Kirkkolaissa ei puhuta sukupuolista, vaan puhutaan kihlaparista ja edellytetään kirkon jäsenyyttä ja rippikoulun käymistä. Eli päinvastoin ajateltuna, vihkimisen kieltäminen olisi edellyttänyt näiden tulkintojen mukaan kirkolliskokouksen päätöksen. Nämä samaa sukupuolta olevien vihkimiset tulevat jatkumaan. Meitä on sen verran porukkaa, jotka emme lopeta tätä. Kirkon on pakko vastata jotenkin ja tehdä asiaan jonkinlainen järjestely.” (Yle uutiset, Johan Jaakkola 11.03.2017.)

Miten sitten toteutuu kultainen sääntö ja rakkauden kaksoiskäsky, kun kirkko ei hyväksy sateenkaariparien vihkimistä? Rakkauden kaksoiskäskyn mukaan ihmisen tulisi rakastaa Jumalaa koko sydämestä ja lähimmäistä niin kuin itseään ja kultainen sääntö taas kehottaa, että minkä tahdotte ihmisen tekevän teille, tehkää se heille. Eikö tämä kaikki ole hyvin ristiriitaista? Jokainen ihminen tulisi hyväksyä ja kaikkien pitäisi saada tasa-arvoista kohtelua mutta näin ei kuitenkaan tapahdu.

Tällä hetkellä kirkko voi vain siunata sateenkaariparit. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että pappi voi rukoilla parisuhteen puolesta. Kysyimme myös erään seurakunnan työntekijän mielipidettä ja hän kertoi kirkon avioliittokäsityksen pohjautuvan Raamattuun. Sehän toki on selvää, että kirkon avioliittokäsitys pohjautuu Raamattuun mutta itse ajattelisin, että Raamattua voi tulkita monella tavalla. Voiko siis pappeja rangaista sateenkaariparien vihkimisestä, jos he tulkitsevat Raamatun ajatusta erillä tavalla?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *